Konal se již třetí ročník Českého poháru v parkouru

21. 6. 2023

Konal již třetí ročník plzeňského závodu Českého poháru v parkouru. Závodu se zúčastnilo 105 závodníků z celé ČR, zejména z Plzně, Prahy, Brna, Zlína, Opavy, Dobříše, Mladé Boleslavy atd. Závodili muži i ženy ve věku od 6 do 29 let. Závodům přihlíželo cca 200 diváků. Pořadatelem závodu byla organizace Parkour Academy Plzeň.

Závody probíhaly na dvou místech, a to v areálu Krašovská Aktivity centrum Plzeň, na jednom z největším venkovních parkourových parků v ČR, a ve sportovní hale města Plzeň Krašovská. Závodilo se ve dvou disciplínách Speed-run a Freestyle. V disciplíně Speed-run jde o co nejrychlejší překonání dráhy o délce 40 m tam a zase nazpátek, kdy se pomocí specifických parkourových prvků překonávání instalované překážky. V disciplíně Freestyle jde o maximální bodové hodnocení provedené sestavy, kdy se hodnotí celková obtížnost běhu, množství a napojení použitých technik, délka běhu, využití hřiště a překážek a především bezpečnost.

Závody probíhaly po celý den od 10 do 19 hodin. Absolutním vítězem závodů se stál závodník v kategorii senioři - muži Marek Moravec z klubu SGD Opava a to s časem 20:99. Marek Moravec je úřadující mistr ČR v disciplíně Speed-run. V disciplíně Frestyle se zase v kategorii senioři - muži umístil na první příčce Martin Chromeček, který je dlouholetým členem české parkourové reprezentace, který úspěšně reprezentuje ČR na světových soutěžích. Závody Českého poháru v parkouru se v září přesouvají do Prahy a v listopadu pak vyvrcholí Mistrovstvím ČR v Brně.

Generálním partnerem bylo Krašovská Aktivity centrum Plzeň a Česká gymnastická federace. Akci finančně podpořil Plzeňský kraj, město Plzeň, ÚMO Plzeň 1, NSA. Ceny do závodu věnovali i společnost Globus a SONY DADC.